УСПЕШНИТЕ СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ

телефон: 0888 35 23 11, email: office@qualityconsult.bg

Разработване на системи за управление на безопасността на храните съгласно HACCP

НАССР система за управление безопасността на храните – Hazard Analysis and Critical Control Points  – Анализ на опасностите и контрол на критичните точки

НАССР – Hazard Analysis and Critical Control Points (на български език – Анализ на опасностите и контрол на критичните точки).

НАССР системата може и трябва да бъде прилагана във всички звена на хранителната верига при:

  • ­Производство на селскостопански продукти и фуражи;
  • Производство на храни, фуражи и добавки;
  • ­Подготовка и обработка на храни и фуражи;
  • ­Дистрибуция на храни и фуражи;
  • Продажба на едро и дребно на храни и фуражи;
  • Транспорт и складово съхранение на храни и фуражи
  • ­Ресторантьорство и други заведения за обществено хранене;
  • Обработка на храните при консуматора.

Основните ползи от внедряване и поддържане на работеща НАССР система са:

  • По-добри възможности за участие в тръжни процедури и обществени поръчки;
  • Отговаряне на критериите за безопасността на хранителните продукти на ключови клиенти и партньорски организации;
  • Подобряване имиджа на организацията;
  • Повишаване удовлетвореността на клиентите;
  • Ефективно планиране на ресурсите на системата за управление на безопасността на хранителните продукти;
  • Постоянно подобряване на системата за управление;
  • Обединяване на принципите за системно управление на безопасността на хранителни продукти с принципите на НАССР;
  • Постоянен контрол върху продуктите и услугите, свързани с безопасността на хранителни продукти;
  • Подобряване на управлението на рисковете, свързани с безопасността на хранителните продукти;
  • Подобряване управлението на добрите хигиенни и производствени практики, които организацията поддържа и прилага;
  • Намаляване на разходите, свързани с безопасността на хранителните продукти;
  • Ефективна комуникация с всички заинтересовани страни от хранителната верига по въпросите, свързани с безопасността на храните;
  • Подобряване на реакцията на организацията при хранителен инцидент, свързан с продукт, за който организацията е част от хранителната верига;
  • Подобряване на реакцията на организацията при извънредни ситуации, които могат да доведат до риск за безопасността на хранителните продукти.

НАССР може да бъде прилаган от организациите, както самостоятелно, така и в Интегрирана система за управление в комбинация със стандарти, като ISO 9001ISO 22000, IFS Food, BRC, ISO 39001 и др.

 

bg_BGBG