Разработване на системи за управление на безопасността на храните съгласно HACCP

НАССР – Hazard Analysis and Critical Control Points (на български език – Анализ на опасностите и контрол на критичните точки).
НАССР системата може и трябва да бъде прилагана във всички звена на хранителната верига при:
- Производство на селскостопански продукти и фуражи;
- Производство на храни, фуражи и добавки;
- Подготовка и обработка на храни и фуражи;
- Дистрибуция на храни и фуражи;
- Продажба на едро и дребно на храни и фуражи;
- Транспорт и складово съхранение на храни и фуражи
- Ресторантьорство и други заведения за обществено хранене;
- Обработка на храните при консуматора.
Основните ползи от внедряване и поддържане на работеща НАССР система са:
- По-добри възможности за участие в тръжни процедури и обществени поръчки;
- Отговаряне на критериите за безопасността на хранителните продукти на ключови клиенти и партньорски организации;
- Подобряване имиджа на организацията;
- Повишаване удовлетвореността на клиентите;
- Ефективно планиране на ресурсите на системата за управление на безопасността на хранителните продукти;
- Постоянно подобряване на системата за управление;
- Обединяване на принципите за системно управление на безопасността на хранителни продукти с принципите на НАССР;
- Постоянен контрол върху продуктите и услугите, свързани с безопасността на хранителни продукти;
- Подобряване на управлението на рисковете, свързани с безопасността на хранителните продукти;
- Подобряване управлението на добрите хигиенни и производствени практики, които организацията поддържа и прилага;
- Намаляване на разходите, свързани с безопасността на хранителните продукти;
- Ефективна комуникация с всички заинтересовани страни от хранителната верига по въпросите, свързани с безопасността на храните;
- Подобряване на реакцията на организацията при хранителен инцидент, свързан с продукт, за който организацията е част от хранителната верига;
- Подобряване на реакцията на организацията при извънредни ситуации, които могат да доведат до риск за безопасността на хранителните продукти.
НАССР може да бъде прилаган от организациите, както самостоятелно, така и в Интегрирана система за управление в комбинация със стандарти, като ISO 9001, ISO 22000, IFS Food, BRC, ISO 39001 и др.